Švédské Frisbee rendezvous - Mistrovství Evropy 2010

27.03.2011 12:54

Švédský Linkoping se stal v polovině července hlavním městem evropského Freestyle Frisbee. Konalo se zde historické 30. mistrovství Starého kontinentu a česká výprava při tom nemohla chybět!                                                          

Česká reprezentace se do Linkopingu slétla doslova z celé Evropy, Káťa Pleskotová si to na sever namířila z žhnoucí Itálie, Pavlik Baranyk to vzal z Německa,Ondra „Kolega“ Klega se svojí Sashenkou vzlétli ve Vídni. Jediným cestujícím z Prahy tak byl začínající jammer Ivo Prikopa – ze Slovenska…Skupina to tedy nebyla největší, jak jsme za poslední dobu zvyklý (měl dorazit ještě van, původně šest lidí, ale z tohoto NordTripu nakonec bohužel sešlo…) její kvality se ovšem upřít rozhodně nedaly!

Turnaj začínal v sobotu, nicméně již v pátek byli všichni hráči na místě a tak si s radostí vyzkoušeli místní jamspot, krásnou, širokou pláň, kde se v 16. století odehrála gigantická bitva u Stångebro. Po nekončících jammech přišla řada na pořádnou rychtu do žaludku! Místní linkopingská crew, s významnou pomocí maséra Claye Collery, se postavila ke grillu a začala posílat jeden steak za druhým! Disk se ale točil neustále, uskutečnily se neoficiální soutěže v bodyrollech, sestřelovaní různých terčů a nakonec to skončilo trefováním se do Manuela Cesariho! :-D

Na fieldu se začalo taky vcelku slušně popíjet, všichni si měli spoustu co říct! Prim hrály holky ze Švédska v čele s Karolinou Hagenbjork se svým soudkem vína, my se ovšem taky nedaly zahanbit a po lehkém chilloutu s pivkama vytáhl Pavlik litrovku ginu a pustili jsme se do práce! Z tohoto litru, který koloval všudemožně, se nakropilo víc než dost lidí a tak byla atmosféra skvěle připravena na přechod do akce! Celé to ale málem špatně skončilo, protože na veřejnosti je ve Švédsku je pití na veřejnosti zakázáno, když jsme tak popíjeli v centru města, zbystřili nás policajti… aniž jsme o tom věděli se k nám vypravili, chtějíc zjednat pořádek. Naštěstí ale v tom okamžiku Pavlik dopil, a Ivo flašku uklidil do přiléhajícího parku… Když se pak suverénně, najisto kráčející poldové jali naší crew kontrolovat a my se na ně otočili jen s ciderem v ruce, nestačili se divit a viditelně je to zklamalo! Co si budem povídat, party pak byla o to divočejší!

Celý turnaj nebyl tak velký jak by se dalo čekat, dorazilo zhruba 35 hráčů, největší zastoupení mělo nejspíš, vcelku překvapivě, Karlsruhe. Konali se 4 kategorie: open pairs, coops, mixed pairs a také dámské páry.

V kategorii Open Pairs došlo v obou případech na česko-maďarskou spolupráci, Kolega hrál s novým maďarským jammerem jménem Adam „Rambo“ Zambo (prvním, který umí vytvořit souvislou větu v jakémkoliv cizím jazyce kromě maďarštiny) a Pavlik hrál Balu Majorem, znamým to maďarským matadorem! Větrné podmínky byli po celý turnaj značně nestandardní a konkurence silná a tak, i přes skvělou formu, se bohužel Kolegovy do finále probojovat nepovedlo, i tak se za předvedený výkon stydět rozhodně nemusel! Druhé česko-maďarské dvojici se postoupit podařilo, konkrétně z 2. místa. Ve finále pak i navzdory špatnému větru zadělily velice slušně, došlo dokonce a na pravou nefalšovanou rybu – a to rovnou po kvatrospinu provedeném mužem s vlasy tvaru brocolli! Chyběl jen kousek a Česká republika se mohla těšit z medaile, i tak je ale čtvrté místo na ME dvojice Baranyk&Major skvělým úspěchem! Kategorii vyhrála dvojice Claudio Cigna&Fabio Sanna.

V kategorii Mixed Pairs jsme měli žhavé (doslova) želízko v ohni a silně doufali v medailový úspěch. Káťa Pleskotová totiž hrála s jedním  z nejsilnějších hráčů současnosti, Claudiem Cignou! Precizně připravenou rutinu ovšem bohužel rozfoukal nekompromisní vítr a na konci soutěže se Kátě na krku houpala jen bramborová medaile…Chuť si ale česká reprezentantka spravila ve Women pairs, kde se svojí německou parťačkou Ilkou Simon vybojovala třetí místo.

Smutnou zprávou turnaje bylo zranění Fabia Sanny, který si poranil stehenní sval, tato nehoda ho bohužel vyřadila z coopu a take mu zavřela bránu vedoucí na vrchol hory zvané MIstrovství světa v Seattlu… Z opoznání lepšího soudku byla ta, že se Fabio i s Eleonorou, oba dřívější světové jedničky, chtějí přestěhovat do Prahy!!!

Celý event byl poté uzavřen společnou vynikající  večeří a parádní přednáškou Jana Ekmana, živoucí to legendy a víceméně zakladatele evropského freestylu, o kořenech našeho sportu v Evropě! Za svůj přínos sportu byl oceněn cenou Spirit of the game! 

Karlsruhe mělo opravdu početné zastoupení, podpořené skvělými výkony jak na fieldu tak na tanečním parketu. Svoje vystoupení pak hráči ze západního Německa korunovali získáním pořadatelství ME pro rok 2011! Rozhodně můžeme očekávat velice precizní organizaci, díky vynikající poloze spoustu hráčů a jako na každém Frisbee turnaji take spoustu zábavy! Doufejme jen, že český freestyle bude mít silné a početné zastoupení a přiveze domů take nějakou tu medaily! 

 

Všechny fotky z turnaje najdete tady >>

Kompletní výsledky hledejte zde>>