Rok českého freestylu

11.01.2016 18:10

...aneb co se údálo na české scéně v roce 2015

Rok 2015 byl pro český freestyle výživný a celkem úspěšný hlavně z hlediska turnajů. Co se týče hráčské základny, stále se pohybuje okolo desítky aktivních jammerů v Praze a několika jedinců rozptýlených po republice (Olomouc, Liberec). Zajímavé je, že jsme se teprve v loni (náhodně) setkali s několika lidmi právě z Liberce, kteří se freestylu věnují již několik let a dosud jsme o nich nevěděli. V roce 2016 máme proto v plánu navázat s nimi užší kontakt a zapojit je jako členy do České federace freestyle disku. Nyní již podrobněji k turnajům a akcím, kterých jsme se v minulém roce zúčastnili.

Frisbeer Cup 2015Jako obvykle začala pro české hráče turnajová sezóna pražským Frisbeer Cupem - otevřeným mistrovstvím ČR. Devátý ročník opět přilákal mnoho špičkových hráčů (přesněji 59) z Evropy i USA a bez problémů si udržel status největšího halového turnaje na světě. Zároveň se také jednalo o druhý největší turnaj celé sezóny, hned po Mistrovství světa. Turnaj byl opět podpořen grantem od MČ Praha 6, za což děkujeme a zároveň tuto městskou část vřele doporučujeme ostatním frisbee asociacím pro pořádání jejich akci.

Mistry republiky se v kategorii Open Pairs stali Jakub Koštel s Pavlem Baranykem, kteří zároveň skončili na celkovém čtvrtém místě a hned na začátku sezóny ukázali, že jejich výkony jsou na úrovni světové špičky. V kategorii Open Coop (soutěž trojic) se českými šampiony stali Irena Kulišanová, Jakub Matula a Ondra Klega na celkovém pátém místě. Irena dále získala stříbrnou medaili v soutěži smíšených dvojic, ale jelikož jejím partnerem byl Němec Freddy Finner, domácí titul si odnesli Lukáš Lacina s Martinou Solařovou.

Podívejte se na kompletní výsledky turnaje (včetně odkazů na videa jednotlivých rutin) a zároveň si v kalendáři vyznačte datum 4. - 6. března 2016, kdy se uskuteční jubilejní desátý ročník Frisbeer Cupu. Rozhodně to bude stát za to!

Berlin Hat - podzim 2015 - Jakub ve vítězném týmuDalší turnaje s českou účastí se konaly výhradně v zahraničí a prvním z nich byla jarní edice 1-2-3-4 seasons HAT tournamentu v Berlíně. Jedná se o náhodně losovaný turnaj, který se v německé metropoli koná čtyřikrát do roka a kromě berlínských jammerů se ho téměř vždy účastní zahraniční hosté. Češi letos nechyběli ani jednou. Největšího úspěchu dosáhl Jakub Koštel, který spolu s Italem Fabiem Nizzem a Němcem Toby Künzelem dokázal vyhrát podzimní edici, která proběhla v říjnu. Shodou okolností se jednalo o desáté výročí tohoto turnaje a bylo to historicky poprvé, kdy ani jeden z členů vítězného týmu nebyl místní hráč z Berlína.

German Open 2015Do Berlína jsme se po jarním HATu vrátili hned za další dva týdny, kdy se poblíž bývalého letiště Tempelhof odehrálo otevřené Mistrovství Německa - German Open 2015. K nejaktivnější české výpravě ve složení Jakub K., Jakub “Mystiq” Matula a Irena K. se tentokrát přidal i v Londýně žijící Pavel Baranyk a v Drážďaněch žijící Jakub Sedlák. Češi byli opět úspěšní, když se Jakub K. s Freddy Finnerem umístili s jejich freestylovou rutinou (předem nepřipravenou) na čtvrtém místě v Open pairs a Pavel spolu s Biancou Strunz a Antonem Capelmannem na skvělém třetím místě v kategorii Coop.

Jarní soutěžní maraton pokračoval koncem května na Mistrovství Evropy v italské Bologni. Špička starého kontinentu se sjela opravdu kompletní a v kategorii párů se dle matadorů jednalo o možná nejnabitější a nejvíce vyrovnané finále v historii evropských šampionátů, kde o finálním pořadí rozhodovalo sebemenší zaváhání. Rozdíl mezi 7. a 2. místem byl pouhých 2,4 bodu, což je ve freestylu opravdu málo. I v takto nabité konkurenci skončili Pavel s Jakubem na pěkném 6. místě. Pavel pak ještě společně s legendárním Tomem Leitnerem a Italem Claudiem Cignou obsadil čtvrtou příčku v kategorii trojic. Ve smíšených párech Českou republiku reprezentovali Laci s Martinou.

FPA Worlds 2015 - Mistrovství světaO další měsíc později, na konci června, přišel vrchol soutěžní sezóny - Mistrovství světa v německém Karlsruhe. Jednalo se o jeden z největších šampionátů v historii - více než stovka hráčů z Evropy, Asie, Jižní i Severní Ameriky se do soutěže zapojila aktivně a další desítky freestylistů si přijely do Karlsruhe hlavně zajammovat a setkat se s přáteli z celého světa. I česká výprava byla nejpočetnější za dlouhou dobu - čítala 10 lidí. Nejúspěšněji reprezentovali opět Jakub s Pavlem, když po čtvrtfinálové dropless rutině (sestava bez jediného spadnutí disku na zem) postoupili z čela skupiny, aby nakonec skončili na krásném šestém místě ve finále Open pairs. Velmi úspěšné bylo také čtvrté místo Pavla s Irenou v Mixed pairs, ačkoli jejich ambice sahaly ještě výše. Také v soutěži trojic slavil Pavel velký úspěch, když se stejným týmem jako na ME obsadil celkové páté místo, a stal se tak jediným hráčem světového šampionátu, který se probojoval do finále všech kategorií, ve kterých soutěžil.

Letní soustředění freestyle frisbeePo vydatné sérii turnajů čekalo české jammery letní soustředění, které se konalo v kempu nedaleko Uherského Hradiště. Účast byla velice solidní a k pražským hráčům se přidal také mladý talent Raci z Olomouce. Cílem bylo především dobře si zajammovat a vyrelaxovat se v partě přátel, které spojila láska k létajícímu disku. Nechyběla však ani výuka nových triků vedená zkušenými hráči v čele s Pavlem.

Sandslash 2015Na konci léta se klasická česká výprava (Jakub, Mystiq, Irča) vydala na dlouhou cestu k Baltu, aby znovu zažila unikátní atmosféru polského turnaje Sandslash. Toto shromáždění milovníků frisbee (hlavně Ultimatu, ale poslední tři roky také freestylu) je spíše než soutěží setkáním přátel z celého světa na magickém místě, kterým přímořská vesnička Debki rozhodně je. V pohodovém duchu se nesla také freestylová soutěž, která byla zredukována na pouhou jednu disciplínu a jeden soutěžní den. Zbytek času jsme strávili jammováním v perfektních podmínkách na tvrdé písečné pláži ledového Baltu a noční taneční zábavou v legendárním klubu Konteiner přímo na pláži. Češi si Sandslash užili spolu s asi čtyřicítkou dalších jammerů hlavně z Berlína, Polska, ale třeba i Kolumbie.

Na podzim jsme měli zástupce dokonce na turnaji v USA, když se Pavel během své pracovní cesty zastavil v San Diegu a jako první Evropan v historii se zúčastnil turnaje Beachstylers. Jedná se o soutěž, která je oproti většině ostatním výrazně odlišně hodnocena a obsahuje také unikátní disciplíny, které se téměř nikde jinde nehrají. To však Pavla nerozhodilo, spíše naopak! Obsadil druhé místo v Open Pairs, vyhrál speciální disciplínu Brush run a společně s dalšími dvěma týmy se podělil také o první místo v soutěži trojic. Více než slušné! Za vidění určitě stojí video z turnaje.

Jam Britannia 2015 - Jakub s IrčouOživení britské freestylové scény během posledních několika let (čemuž dopomohl svojí přítomností a aktivitou i Pavel Baranyk) vyústilo v historicky první indoorový turnaj ve Velké Británii. Dostal příznačné jméno Jam Britannia a přilákal necelou padesátku jammerů z Evropy i USA. Tento mix hráčů, včetně Pavla, Ireny, Jakuba K. a jeho bratra Matěje, dokázal vytvořit opravdu unikátní atmosféru, díky které se londýnský turnaj stal perfektním zakončením freestylové sezóny. Češi navíc opět úřadovali v obou soutěžních disciplínách - Pavel s Irčou, doplněni o Roberta Dittricha z Německa, obsadili druhou příčku v soutěži trojic a Jakub s Irenou vyhráli v kategorii Mixed Pairs. Pavel se na Jam Britannia stal také držitelem nového světového rekordu v  body rollech, když překonal Toddyho Brodeura se svými 110 navazujícími přejezdy disku po rukách a hrudníku.

Za 10 let existence české scény freestyle frisbee se právě v uplynulém roce naši hráči zúčastnili pravděpodobně nejvíce turnajů v jedné sezóně. Slušná umístění společně s mnoha soutěžními starty se samozřejmě projevily také na pozicích ve světovém žebříčku. Pavel Baranyk se probojoval do TOP 20, konkrétně na 19. místo, Jakub Koštel mu šlape na paty na 25. místě. Irena Kulišanová momentálně obsazuje 31. příčku a je v žebříčku nejlepší ženskou hráčkou!

Doufejme, že v roce 2016 budou čeští jammeři minimálně stejně aktivní jako v tom předchozím a dosáhnou ještě větších úspěchů. Rozhodně k tomu mají dobře našlápnuto, což se budou snažit dokázat nejen na Mistrovství světa, které se letos v létě odehraje v New Yorku. Jejich úspěchy a další aktuality ze světa freestyle frisbee můžete sledovat na tomto webu i na facebookové stránce.