Frisbeer Cup 2009

01.03.2009 21:04

Rok se s rokem sešel a o víkendu 14. - 15. února proběhl na pražských Petřinách druhý ročník indoorového turnaje zvaného Freestyle Frisbeer cup 2009. Dohromady se ho zúčastnilo 40 hráčů z Itálie, Německa, Maďarska, Slovenska a samozřejmě i z Čech.                                                                  

Vše začalo už v pátek 13., který naštěstí nenaplnil svou zlověstnou pověst a přilákal spoustu jammerů do tělocvičny ZŠ Mendíků v Michli. Trénovalo se do večera a poté se početná skupina přesunula do nedaleké restaurace, kde se pojedlo a popilo. Lační cizinci samozřejmě nenechali pípu vychladnout a výsledkem byl plně popsaný hromadný účet formátu A4. :)

Sobotní ráno bylo ve znamení příprav tělocvičny Základní školy Petřiny, která se loni ukázala jako absolutně vyhovující, a proto byla jasnou volbou i pro letošní ročník soutěže. Přibližně od 11 hodin se hrací plocha začala zaplňovat jammujícími hráči, kteří se rozehřívali před kvalifikačními koly. Organizace byla letos vskutku perfektní a první kolo Co-opů, což je disciplína ve které tři hráči společně předvádí co nejlepší sestavu, začalo přesně podle plánu, tzn. ve 13.00. Své 4 minutové rutiny předvedlo dohromady 12 týmů. Ty byly rozděleny na dva pooly po 6, kde z každého postoupily 3 nejlepší týmy do nedělního finále. Jako vždy oslnili svým výkonem "Magičtí Maďaři", kteří neměli do trojice nikoho jiného než Toma "Lightning" Leitnera, leadra světového žebříčku. Postoupil samozřejmě i italský kouzelník Fabio Sanna s krajanem Emanuellem Faustinim a "Mužem s ohnivou rukou" - Dani Sorgatzem z Německa. Nezklamali ani čeští reprezentanti - známé duo Jakub a Jakub :), kteří spojili síly s Harrym z Německa a postoupili do finále z druhého místa ve svém poolu.
Po kvalifikaci trojic a krátké pauze se rozjelo úvodní kolo soutěže párů, které se zůčastilo rovných 20 týmů, rovněž rozdělených do 2 poolů. Do finále postupovalo dohromady 8 párů. Opět se prosadili hlavně favorizovaní hráči a v neděli bylo rozhodně na co koukat. Z českých týmů se probojovali Pavel "Brtník" a Jirka "Zloun". Následoval do večera probíhající jam, po němž se postupně všichni hráči přesunuli do Crossu, kde proběhla ultimátní párty v nicnepotušícím stylu. :)

Nedělní den byl plný očekávání, ať už sportovních výkonů, tak i divácké a mediální účasti. Před polednem proběhl opět lehký warm-up a kolem jedné hodiny odstartovalo finále dvojic. K vidění byli parádní rutiny a mocné triky. Třetí skončil Fabio Sanna s Emanuelem Faustinim, na druhém místě byli mladé stroje z Madˇarska - Gari Nemeth a Balu "Chirurg" Major, a soutěž párů vyhrál loňský mistr světa Tom Leitner s Florianem Hessem (alias Kačerem :)). Následovala asi hodinová pauza na rozhýbání. Balkon i spodní "tribuny" byly už zaplněny diváky a po hrací  ploše pobíhali fotografové i kameramani s reportéry, kteří zpovídali organizátory i některé hráče. Okolo 16té hodiny se rozjelo finálové kolo trojic, ve kterém obecenstvo opět mohlo shlédnout povedené sestavy a nevídáné kousky zůčastněných týmů. Na třetí pozici se umístila německá trojce ve složení Bianca Strunz, Bo Bul a Sascha Sherzinger. Pomyslnou stříbrnou medaili si vybojoval český reprezentant Pavel Baranyk s Flo Hessem a italským kotletem Manuelem Cesarim. První místo obsadil opět Tom Leitner ve společnosti maďarských dříčů.
Vítězové dostali trofeje ve formě pivního skla (3. místo - třetinka, 2. místo - půlitr, 1. místo - tuplák). Závěrečná ceremonie byla plná radosti z dosháhnutých výsledků, ale zároveň také smutku, že víkend pomalu končí a s ním i turnaj, na kterém vládla pohodová atmosféra, a který si všichni naplno užili. Děkujeme za  účast všem hráčům a za to, že umožnili uspořádat jeden z největších evropských turnajů na tak vysoké úrovní.

Převeliké díky patří také našim sponzorům, bez kterých by turnaj zdaleka nedosáhl takových kvalit. Jmenovitě firmě NEJžaluzie za vytvoření krásných bannerů české freestylové komunity, HAMÉ za lahodné bagety, GROWSHOPU za propagační zajištění turnaje a za důležitou výbavu v playerspacích:), ADIU a REPRESENTU za skvělé ceny, REDBULLU za redbull:), klubu CROSS za volné vstupy a dalším sponzorům za ovoce, vodu a další důležité věci.  Nesmíme zapomenout ani na ZŠ Petřiny s její famózní tělocvičnou a vstřícným panem školníkem, bez které bysme hráli někde v mrazu na louce :)

Respekt Mystiqovi za vytvoření designu triček a projektu jamming everywhere, který rozhodně upoutal velkou pozornost. A hlavně poklona hlavním organizátorům za bezproblémový chod a perfektní přípravu celého turnaje. Díky také všem ostatním, kteří pomáhali s organizací, prodejem triček a disků, čepováním piva atd.

Celá fotogalerie >>

Kompletní výsledky >>

Jednotlivé rutiny: www.youtube.com/user/jonasserych

Sestřih toho nejlepšího,co na turnaji předváděli čeští hráči: