Frisbeer Cup 2012 očima pořadatelů

06.03.2012 13:10

Další, v pořadí již šestý Frisbeer Cup je za námi. Tento ročník otevřeného mistrovství České republiky se po „sokolnických“ halách na Vinohradech a na Slávii vrátil na místo, kde začala slavná éra turnaje – do krásné, nové haly Základní školy Petřiny – Jih. A rozhodně to nebyl krok zpět, ba naopak.

 

Po Mistrovství světa, které se loni v létě odehrálo také v Praze, bylo docela jasné, že mnoho hráčů únorovou návštěvu naší metropole pravděpodobně 

přeskočí. Avšak více než třicítka zahraničních jammerů na Frisbeer stejně přijela. K tomu přidejte deset českých reprezentantů a máme tu opět nadprůměrně velký turnaj! Je vidět, že lidem Praha opravdu přirůstá k srdci, jelikož většinu účastníků tvořili Frisbeer „štamgasti“ jako je Tommy Leitner, Fabio Sanna s Eleonorou Imazio, Manu Cesari, Clay Colléra, Balu nebo Bianca, Jan Schreck a další Berlíňáci. Ti všichni snad zatím nevynechali Frisbeer Cup ani jednou.

Nebyli to však jen oni a na turnaji se ukázaly také zcela nové tváře z nových zemí. Byl to například první polský jammer Konrád, který předvedl svoje pokročilé freestylové dovednosti, jež si osvojil pouze po roce a půl trénování. Byl natolik okouzlen turnajovou atmosférou, že jsem si jist jeho pravidelnou účastní na dalších evropských soutěžích. Na svůj vůbec první indoorový turnaj dorazil také extravagantní Tunisan Fathi a opět rozšířil škálu zemí, které se na našem turnaji objevily. Z Velké Británie přijel jammer/herec Jason Salkey, který loni po více než dvaceti letech znovu propadl kouzlu freestylu a nyní poprvé okusil unikátní atmosféru Frisbeer cupu. A nutno podotknout, že i po takové době hraje skvěle – vždyť v týmu s mladým maďarem Baluem dosáhli na krásné čtvrté místo v kategorii dvojic. Nemohu opomenout ani Američany. Paul Kenny má Frisbeer v oblibě natolik, že přiletěl až z prosluněné Floridy. A mladý James Wiseman, který v Praze tráví celý semestr zahraničního studia, na turnaji předvedl svoji neskutečnou formu! Je zkrátka poznat, že je žákem newyorských legend v čele s Joey Hudoklinem.

 

Samotná soutěž proběhla v pohodové atmosféře a opravdu hladce. Zároveň jsme však byli svědky mnoha skvělých rutin nabitých těmi nejtěžšími triky. Na třetím místě soutěže dvojic stanuli čeští reprezentanti Pavel Baranyk s Jakubem Koštelem, kteří se zároveň stali mistry ČR pro rok 2012. Jedná se vůbec o první medaile čistě českého týmu, což jen dokazuje jak se tuzemský freestyle neustále posouvá dopředu. Na druhém místě skončila dvojice jedněch z nejlepších hráčů na světě – Tommy Leitner a Fabio Sanna. Tihle mistři by už si pomalu mohli otevřít vlastní hospodu, protože zatím nebyl Frisbeer, ze kterého by si neodvezli nějakou trofej ve formě pivního skla J. Šampióny se zaslouženě stali italové Manuel Cesari a Valerio Occorsio, kteří ve finále předvedli téměř bezchybnou rutinu plnou technických a fyzicky náročných triků.

V kategorii trojic připadlo třetí místo německo-italskému týmu ve složení Boguslaw Bül, Manuel Cesari a Clay Collerá. Na druhé příčce stanul tým světových šampionů – Fabio Sanna, Marco Prati a Paul Kenny. A první místo vybojoval tým dvou mladých jammerů vedených legendou – Pavel Baranyk, Balu Major a Tommy Leitner. Pro Pavla i Balua to bylo vůbec první vítězství na Frisbeeru a kluci byli opravdu šťastní. Však si to také zasloužili – ani jednomu z nich během pětiminutové rutiny disk vůbec neupadl a přitom předváděli neskutečné triky!

 

Nemohu opomenout ani nedílnou součást turnaje, kterou se Frisbeer také proslavil – párty! Jako obvykle jsme v sobotu večer navštívili nechvalně proslulý Cross club a jako obvykle to stálo za to. Asi nejtvrději se do paření obula skupinka jammerů z Norimberka, která se nebezpečně dotahuje na celkové české prvenství v této disciplíně J Speciální cenu „Memoriál Lukáše Laciny“ letos získává Markus Goetz, který zmiňovaný klub opustil až když bylo nedělní slunce již dost vysoko a ostatní se už pomalu rozcvičovali v tělocvičně…

 

Troufám si tvrdit, že jsme jako organizátoři opět dodrželi naši zásadu, že „Všichni musí být pořád spokojeni“ a hráči z celého světa se napřesrok do Prahy rádi vrátí. 

 

>> Kompletní výsledky turnaje

>> Fotogalerie