BLOG - Archív

12.04.2012 13:12

Velikonoční prodloužený víkend patřil jako každý rok freestylovému turnaji Paganello v italském Rimini. Více než čtyři desítky jammerů z celé Evropy i USA se  opět sjeli do italského letoviska aby si společně zahráli na turnaji, který před dekádou nastartoval freestylový boom na starém kontinentu. Mezi nimi nechyběli ani dva čeští zástupci - Pavel s    Irčou   

Letošní ročník s podtitulem ZOO Paga se podle slov organizátorů neobešel bez bouřlivých událostí - a to doslova. Nepřízeň počasí doprovázena bouřemi si vynutila přesun celé soutěže pod obrovský Paga stan. I odtud však hráče silný vítr na pár hodin vyhnal. Nakonec však turnaj proběhl celý a v pořádku a k vidění byla řada rutin světové úrovně. Bouřlivé byly také večerní karnevalové párty, kam např. celá skupina jammerů z Karlsruhe přišla v povedených kostýmech plameňáků :)

Podrobnější reportáž z pohledu účastníka pro nás chystá Pavel. Mezitím se podívejte na kompletní výsledky turnaje nebo na fotogalerie přímo zde pod textem. 

 

Umělecké fotografie od Martina Frosini

Foto ze všech kol soutěte od Fabia Vinciguerry

Facebooková galerie s povedenými ČB fotkami od Nccl Sclf

05.04.2012 20:33

Před pár dny byl odhalen nový desing disku FPA pro rok 2012. Po dlouhé době pěknou a vskutku originální grafiku má na svědomí americký old school jammer Dave Bolyard.

Frisbeečko, které bude krom oranžové dostupné dozajista i ve žluté, bílé a možná i modré barvě, můžete získat pouze v americkém e-shopu Wrightlife. Je také součástí tzv. FPA membershipů, tedy oficiálních balíčků od organizace světově zastřešující freestyle frisbee. Jejich zakoupením nejen podpoříte tuto neziskovou organizaci, ale navíc pořídíte dva disky za směšnou cenu. Existují 3 druhy těchto balíků:

Jammers membership je určen pro začínající hráče, které má motivovat zejména svou nízkou cenou. Obsahuje jeden 160g Skystyler disk (oficiální disk na freestyle), jeden menší 125g disk, jeden whizring (pro trénink tzv. brushování) a instruktážní DVD. To vše za směšných 8 $, tedy v přepočtu cca 150 Kč!!!

Competition membership obsahuje oproti předchozímu balíku jen o pár whizringů navíc, nicméně jak již název napovídá, umožňuje soutěžit na tzv. major turnajích, tedy na Mistrovství světa a Mistrovství Evropy. Proto stojí 25 $. I to je však výhodná cena.

Platinum membership, který stojí 100 $ je pak určen hlavně pro podporu FPA a sportu jako takového.

 

Speciální nabídka!

Ačkoli je cena Jammers membershipu hodně lákavá, doprava z USA se prodraží natolik, že se objednání jednoho balíku z USA bohužel vůbec nevyplatí. My pro vás však máme v rámci podpory nových hráčů v ČR speciální nabídku: když si balík objednáte přes nás, dostanete ho za krásných 250 Kč. Chcete-li začít s freestylem a navíc s tímto originálním diskem, napište nám na kontakt@freestylefrisbee.cz.

09.03.2012 16:07

Po dlouhé době tu máme další díl ze série legendárních freestylových videí. A dnes přinášíme ten nejtěžší z kalibrů! Jedná se o sestřih těch nejlepších triků Tommyho Leitnera, několikanásobného mistra světa a legendu našeho sportu. Video nemá smysl příliš popisovat, to zkrátka musíte vidět na vlastní oči. Z vlastní zkušenosti mohu řici, že pokud se ve freestyle frisbee alespoň trochu vyznáte, budete během sledování videa nejspíše vyluzovat zvuky ve stylu: "Ooohhh...coooo?...néééé...jak??...proooč?..ufff..."

Ještě musím podotknout, že se jedná o sestřih z let 2003 - 2008. Co Tommy předváděl ještě předtím - ve svých nejlepších letech - to si raději nechci ani představovat...Teď už na nic nečekejte a podívejte se na vlastní oči na to nejlepší, co jde s létajícím talířem předvádět!

 

Starší "Legendární videa"

05.03.2012 12:25

Po nemilé zprávě o zrušení letošního Mistrovství Evropy v Kodani se napříč evropskou freestylovou scénou rozlila vlna nejistoty a nebylo jasné, zda se tento rok EFC vůbec uskuteční. Claudio Cigna jako FPA Competiton director začal obepisovat pořadatele známých evropských turnajů s otázkou jestli by byl někdo ochoten se šampionátu ujmout. Českým jammerům se do toho po právě proběhlém Frisbeeru příliš nechtělo, ale i v našich hlavách se později začala rýsovat zajímavá myšlenka. Co takhle spojit EFC s  novým freestylovým trunajem v Blšanech? Než jsme však stačili tento nápad prodiskutovat, přišla zpráva, že letošní EFC si vezme do parády Iwan de Moor, pořadatel AmsterJamu. Mistrovství Evropy se tak po sedmi letech vrátí do Amsterdamu. Pravděpodobně to bude ve dnech 23. a 24. června. Další informace zatím nejsou dostupné...

 

Původní zpráva:

Na světovém diskusním fóru pro hráče freestyle frisbee se dnes objevila nemilá zpráva - Mistrovství Evropy (EFC), které se mělo v září 2012 konat v dánské metropoli bylo nečekaně zrušeno. O této situaci už byla informována světová freestylová asociace (FPA) a jsme zvědavi jak tuto neobvyklou situaci bude řešit a kde se nakonec letošní Mistrovství Evropy uskuteční...

Zde je původní zpráva od Jana Söerensena, hlavního organizátora zrušeného mistrovství:

Hi Jammers

I am writing to you in order to give you a bad news, we Urban Disc Unity are not going to be able to host the EFC 2012 in Copenhagen. We are having some work, time, and money problems and after some weeks of thinking about it, we have decide that is better that other people will take over the organization of the EFC 2012. We feel that we are not going to be able to give the level of quality that this event deserves. 

We have informed the FPA and they are now looking for a solution for the EFC. 

Personally I feel very bad about this situation, but I hope you can understand our situation and desition.  

02.02.2012 17:25

Mistr mistrů Tommy Leitner přes zimu nelení a když nemůže pořádně jammovat, tak alespoň stříhá videa. Můžete se o tom přesvědčit na jeho stránce "Video of the Week", kam od začátku zimy nahrává každý týden nové video. Jedná se hlavně o sestřihy z pláže Capocotta, která je asi nejoblíbenějším jamspotem římských jammerů. Na stránce je k dnešnímu dni zatím 7 videí a příští týden se můžete těšit na sestřih nepovedených záběrů a vtipných situací, což by měla být opravdu zajímavá podívaná :)

Pro sledování klikněte na náhled pod textem, jednotlivá videa pak procházejte pomocí ovládacích prvků na pravé straně TV.

01.02.2012 20:00

 

Další ročník Frisbeer Cupu se bude konat o víkendu 25. – 26. února 2012 a oproti minulému roku se přesune z Atletického areálu Slávie do nové velké tělocvičny Základní školy Petřiny JIH. Stejně jako v loňském roce proběhne soutěž open pairs a coop, tedy disciplíny, kdy dvou nebo tříčlenné týmy předvádějí během 3 – 5 minut co nejlepší sestavu triků. Jako obvykle na turnaj přijedou poměřit síly ti největší mistři freestyle frisbee. Celkem čekáme cca 50 hráčů z celé Evropy, ale i USA.

Nejlépe umístěné české týmy budou zároveň vyhlášeny mistry České republiky ve freestyle frisbee pro rok 2012.

Jako vždy se můžete těšit na pohodovou atmosféru, skvělou show, exhibice freestylových sportů nebo workshopy freestyle frisbee. Pro všechny návštěvníky jsou připraveny soutěže o hromady cen. Čeká na vás studené pivo, teplé párky, kafe, chlebíčky, holky, kluci a všechno, co k našim akcím tradičně patří.

Chcete se naučit házet s létajícím talířem nebo rovnou zkusit efektní triky? Pak jsme tu pro vás. Přijďte na Frisbeer Cup a naši borci vám ukážou, jak na to. K dispozici bude také shop, kde si můžete rovnou koupit freestylové disky s originálním designem a další vychytávky pro freestyle.

Nedělní finále se koná od 13 do 16 hodin. VSTUP je samozřejmě VOLNÝ.

Veškeré další informance najdete na oficiálních stránkách turnaje.

Abyste se naladili na tu správnou frisbee(r) vlnu, pusťte si parádní video z minulého ročníku!

05.10.2011 19:03

Je to tak, lokací příštího evropského šampionátu je dánské hlavní město Kodaň. Jan Söerensen, mistr twirlu, s propagací rozhodně nelení a rovnou uspořádal malý contest aby nalákal nové účastníky.

Jde o to co nejlépe napodobit trik z videa pod článkem, natočit to a nahrát na Youtube. Vítěz získá startovné a playerspack zadarmo a i kdyby EFC v Dánsku nakonec nebylo, dostane poštou originální Urban disc unity talíř i s bonusovým pytlíkem - a to se vyplatí :)

Video musíte nahrát do 1. 1. 2012 a otagovat ho jako “Disctwirls” a “EFC 2012 Copenhagen”. Tak co na to říkáte? Já myslím, že je to ideální challenge pro Mystiqa, Maxe a jiné pavouky :)

04.10.2011 23:50

Začátkem měsíce se sešla výkonná rada FPA aby učinila finální rozhodnutí ohledně lokace mistrovství světa pro rok 2013. O pořádání turnaje měly letos zájem dvě země - Kolumbie a USA, respektive dvě města - Medellin a Santa Cruz.                             

Ve světě freestyle frisbee se o tom, kdo bude pořádat mistrovství světa rozhoduje vždy s předstihem dvou let. Již víme, že příští rok se nejvyšší soutěž uskuteční v italském Riccione pod taktovkou Claudia Cigni, Lui a spol. Letos se tedy rozhodovalo o místu konání MS pro rok 2013. Systém funguje tak, že zájemci o pořadatelství podají tzv. bid, což je oficiální návrh, který by měl obsahovat co nejkomplexnější a nejpropracovanější plán turnaje. Pokud se takových návrhů sejde více, musí se rozhodnout komu toto privilegium hostování nejvyšší soutěže připadne. Bidy jsou samozřejmě veřejné, tak aby se s nimi mohl každý seznámit a poté hlasovat pro svého favorita. Finální rozhodnutí pak učiní rada FPA (Freestyle Players Association - organizace celosvětově zastřešující freestyle frisbee), která samozřejmě zohledňuje hráčské hlasování, avšak striktně se podlě něj řídit nemusí.

Právě letošní rozhodování muselo být pro radu velmi obtížné. První návrh přišel od Kolumbijce Alfonsa Lopeze. Přestože v Kolubii je freestle frisbee pořád ještě "v plenkách" (řada lidí - včetně mě - donedávna ještě nevěděla, že tam freestyle vůbec někdo dělá), vznikla ve městě Medellin poměrně početná skupinka velmi nadšených jammerů, díky kterým se freestyle dostává do povědomí řady dalších lidí, zejména dětí a mladístvých, pro které Mede-jammers pořádají četné kurzy a workshopy. Po loňské návštěvě Fabia Sanny se tamní freestylové hnutí natolik rozjelo, že medellinští začali pomýšlet o pořádání Mistvoství světa. Druhý bid přišel od legendárního Skippyho Jammera, který už poněkolikáté usiloval o návrat turnaje do Mekky létajícího disku - kalifonrského Santa Cruz. [více o historii freestyle frisbee]

Alfonso a jeho tým ukázali až nečekanou vážnost a profesionalitu při prezentaci jejich návrhu. Nejenže sestříhali několik videoprezentací, ale předem získali podporu velkých sponzorů, města a de facto i celé země, která se v současnosti snaží rozšiřovat a podporovat co nejvíce sportovních a jiných volnočasových aktivit pro děti a mladistvé. Důkaz jejich nasazení jsme mohli vidět i na letošním MS v Praze, kde skrze videokonferenci celý tým kolumbijců prezentoval svůj bid. Hlavním lákadlem potencionálního mistrovství v Kolumbii je bezesporu možnost rozšíření našeho sportu do nových koutů světa, na což v internetové debatě apelovalo spoustu hráčů. Tamní turnaj by totiž s největší pravděpodobností přitáhl davy nadšených diváků, ze kterých by se lehce mohli stát další vyznavači našeho sportu. Nicméně hlavním, a jak se později ukázalo také fatálním nedostatkem, je totální nezkušenost kolumbijských jammerů s pořádáním freestylových turnajů. Až letos na jaře vyjeli dva kolumbijští zástupci poprvé na velký zahraniční turnaj, aby vůbec zjistili jak taková soutěž probíhá...Naopak Skippy Jammer je již léty prověřený organizátor nespočtu freestylových turnajů a samotné MS hostoval už několikrát. Santa Cruz je navíc lokací, kterou mnoho hráčů zná a ví, že podmínky pro určení světových šampionů budou s největší pravděpodobností ideální. Nadruhou stranu, jak již historie ukázala, je zde velké riziko, že diváků z řad veřejnosti zde bude opět poskrovnu.

Bylo opravdu zajímavé sledovat internetovou diskuzi a číst názory ceněných členů freestylové komunity. Potěšující je, že nikdo se o žádném z návrhů nevyjádřil vyložně negativně. Dokonce se mi zdálo, že více byla prosazována právě Kolumbie ačkoli si všichni byli vědomi její organizační nezkušenosti. Mnoho lidí připomínalo začátek tohoto desetiletí, kdy se rozhodovalo o pořádní prvního MS v Evropě. Tehdy byla situace prý úplně stejná - panovaly obavy z přesunu turnaje na nové místo. Nakonec se do toho šlo a mistrovství světa v Rimini v roce 2003 odstartovalo neskutečný evropský boom, který trvá doteď. Spoustu jammerů si myslí, že nyní je ten pravý čas učinit opět krok do neznáma a možná nastartovat podobný boom v Latinské Americe.

Nevím jaký byl přesný poměr hlasujících nicméně rada FPA ve finále rozhodla pro Santa Cruz. Skippy dal příslib, že bude turnaj propagovat co to jen půjde a pokusí se přilákat co největší pozornost veřejnosti. Alfonso zase dostal příslib od FPA, že mu bude nápomocná s organizací menších turnajů v Medellinu aby tamní tým získal potřebné zkušenosti. Už teď je potvrzené, že Fonso přijede očíhnout "jak se to dělá" příští rok do Riccione a stejnou nabídku dostal i od Skippyho pro rok 2013. Myslím tedy, že když ne v roce 2014 (kdy připadá v úvahu opět Evropa) tak v roce 2015 mistrovství světa v Medellinu BUDE.

 

 

05.09.2011 20:29

Lukáš Škoda aka Lucaso, přední český hráč freestyle footballu a student zlínské filmové školy před pár dny vypustil do světa svůj absolventský film nazvaný MISTŘI. Tento dokument pojednává o freestylových sportech a hlavně o jejich představitelích, kteří jsou mistry svého oboru - ať už mistři republiky, Evropy nebo světa. Ve filmu můžeme vidět hráče freestyle YOYA Vaška Kroutila a Roberta Kučeru, mistry footbagu Vaška Kloudu a Honzu Webera, freestyle footbalisty Lukáše Škodu a Jana Krepla a samozřejmě nechybí ani zástupci freestyle frisbee Mahony Zahradníček a Dexter, duchovní otec českého freestylu. 

Film vyniká hlavně skvělými záběry a originální hudbou, nechybí mu vtip a hlavně v něm uvidíte výkony těch nejlepších freestylových sportovců. Tak neváhejte a na video rozhodně koukněte!

 

28.08.2011 20:25

Hned následující víkend po pražském Mistrovství světa se v holandské metropoli odehrál další ročník akce s příznačným názvem "AmsterJam". Záměrně píši akce a nikoli turnaj, protože posledních několik ročníků už se v Amsterdamu nesoutěží, ale pouze se jammuje - tedy hraje se jen tak pro zábavu a po večerech se oddává i jiným radovánkám :). Z Prahy se tam přesunula celá bandička hráčů z různých koutů světa a jejich freestylové umění na Zandvoortské pláži zdokumentoval Tommy Leitner. Na video se podívejte pod článkem a pokud chcete vidět také fotky nebo si přečíst reportáž z akce, navštivte oficiální stránky AmsterJamu.

 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>